Pratite nas na facebook
lipanekretnine@gmail.com
+385 91 886 7564 | Danijela
+385 91 567 6716 | Ivana
+385 91 334 9988 | Anita

opći uvjeti

OPĆE ODREDBE


Članak 1.


Općim uvjetima poslovanja posrednika u prometu nekretninama (u daljnjem tekstu: Opći uvjeti) uređuje se poslovni odnos između agencije za posredovanje u prometu nekretnina (u daljnjem tekstu: Posrednik) i fizičke ili pravne osobe (u daljnjem tekstu nalogodavac) koja sa posrednikom sklapa pisani ugovor o posredovanju. Opći uvjeti su sastavni dio ugovora o posredovanju sklopljenim između posrednika i nalogodavca.


Članak 2.


Pojedini pojmovi i nazivi u smislu ovih Općih uvjeta imaju slijedeće značenje:
Posrednik u prometu nekretnina – LIPA NEKRETNINE, OBALA KNEZA BRANIMIRA 4a, Zadar


Posredovanje u prometu nekretnina radnje su posrednika u prometu nekretnina koje se tiču povezivanja nalogodavca i treće osobe te pregovora i priprema za sklapanje pravnih poslova kojih je predmet određena nekretnina osobito pri kupnji, prodaji, zamjeni, najmu, zakupu i dr.


Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean ollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursus a sit amet mauris. Morbi accumsan ipsum velit. Nam nec tellus a odio tincidunt auctor a ornare o Sed non mauris vitae erat consequat auctor eu in elit. Class aptent. taciti sociosqu ad litora torquent per.


Nalogodavac je fizička ili pravna osoba koja s posrednikom u prometu nekretnina sklapa pisani ugovor o posredovanju (prodavatelj, kupac, zakupnik, zakupodavac, najmodavac, najmoprimac i drugi mogući sudionici u prometu nekretnina).


Posrednička naknada je iznos koji je nalogodavac dužan isplatiti posredniku za usluge posredovanja.


PONUDA NEKRETNINA


Članak 3.


Naša se ponuda temelji na podacima koje zaprimimo pismenim i usmenim putem od strane nalogodavca. Postoji mogućnost greške u opisu i cijeni nekretnine te mogućnost da je oglašavana nekretnina već prodana, iznajmljena ili je vlasnik nekretnine odustao od prodaje.


Naše ponude i obavijesti primatelj (nalogodavac) mora čuvati kao poslovnu tajnu i samo ih uz naše pismeno odobrenje smije prenijeti trećoj osobi.


CIJENE NEKRETNINA


Članak 4.


Cijene nekretnina iskazane su u eurima, a plative su u protuvrijednosti kuna.


UGOVOR O POSREDOVANJU


Članak 5.


Ugovorom o posredovanju obvezuje se posrednik dovesti u vezu s nalogodavcem osobu koja bi s njim pregovarala o sklapanju ugovora, a nalogodavac se obvezuje isplatiti mu određenu proviziju, ako ugovor bude sklopljen.


Ugovor o posredovanju (u daljnjem tekstu: posrednički ugovor) sklapa se između posrednika i nalogodavca. U posredničkom ugovoru moraju biti istinito, točno i potpuno naznačeni bitni podaci za prodaju/kupnju nekretnine.


POSREDNIČKA NAKNADA


Članak 6.


Posredniku za posredovanje pripada posrednička naknada u ukupnom iznosu od 3% (u daljnjem tekstu: naknada).


Posrednik je za svoj rad obvezan naplatiti naknadu u iznosu određenu ugovorom o posredovanju.


Posrednik stječe pravo na posredničku naknadu u cijelosti, neposredno nakon sklapanja prvog pravnog akta koje ugovorne strane zaključe (predugovor ili kupoprodajni ugovor).


Na iznos naknade zaračunava se 25% PDV-a


KUPOPRODAJA


Provizija se naplaćuje u postocima od ukupnog postignutog iznosakupoprodajne cijene


Najviša ukupna provizija 6%


KUPNJA


Provizija za posredovanje prilikom prodaje nekretnine (naplaćuje se od prodavatelja) 2-4 %, ali ne manje od 7.500,00 kn


PRODAJA


Provizija za posredovanje prilikom kupnje nekretnine (naplaćuje se od kupca ukoliko za njega tražimo nekretninu koja nije u našoj ponudi) 1-3 %, ali ne manje od 7.000,00 kn


ZAMJENA


Prilikom zamjene nekretnine provizija se naplaćuje od svake strane u zamjeni, a postotak se računa od vrijednosti nekretnine koju je strana stekla zamjenom 2-3 %, ali ne manje od 8.000,00 kn.


ZAVRŠNE ODREDBE


Članak 7.


Za odnose između posrednika i agencije i ostalih osoba kojih se tiče, a koji nisu uređeni ovim Općim uvjetima ili posredničkim ugovorom, primjenjuju se odredbe Zakona o posredovanju u prometu nekretnina i Zakona o obveznim odnosima. Za sudske sporove nadležan je mjesno nadležni sud.